krusChoroby odzwierzęce mogą być spowodowane przez około 90 gatunków różnych drobnoustrojów i pasożytów. Rocznie zapada na nie ponad 40.000 osób. Można się ich jednak ustrzec, zachowując podstawowe zasady.

Zarazki i pasożyty wywołujące choroby odzwierzęce nie tylko bytują na chorych zwierzętach, ale w ich narządach wewnętrznych i wydzielinach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w glebie, kompoście, ściekach, gnojowicy, wodzie i powietrzu . Niektóre zarazki mogą nawet nie wywoływać objawów chorobowych u zwierząt, ponieważ są one jedynie nosicielami bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów, wywołujących niebezpieczne schorzenia u ludzi oraz zwierząt innego gatunku .

Aby uniknąć zarażenia i uchronić się przed chorobami odzwierzęcymi należy:

  • utrzymywać odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne otoczenia poprzez:  
    • budowanie zabudowań inwentarskich w znacznej odległości od budynków mieszkalnych,
    • zapewnienie zwierzętom bieżącej wody do picia, odpowiedniej wentylacji, temperatury i wilgotności w pomieszczeniach inwentarskich,
    • regularnie usuwanie nieczystości z pomieszczeń, w których znajdują się zwierzęta,
    • co najmniej dwa razy do roku dezynfekować i bielić pomieszczenia, a w okresie letnim likwidować muchy,
    • zwracać uwagę na obecność gryzoni (myszy oraz szczurów) i tępić je;
    • utrzymywać w stałej czystości urządzenia do karmienia zwierząt i do pozyskiwania mleka - dojarki, wiadra, kubki, bańki, chłodziarki itp. (np. mleko łatwo zakazić, jest bowiem dobrą pożywką dla bakterii),
  • dbać o  higienę osobistą:
    • przed przystąpieniem do obsługi zwierząt zabezpieczyć starannie wszelkie zadraśnięcia i skaleczenia środkami opatrunkowymi,
    • w czasie obsługi zwierząt nie dotykać rękami twarzy, oczu, uszu, nosa, jamy ustnej,
    • pracować ze zwierzętami w odzieży roboczej przeznaczonej wyłącznie do tego celu (istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia na niej do domu wielu pasożytów czy zarazków groźnych dla organizmu ludzkiego),
    • wydzielić najlepiej w budynku inwentarskim  pomieszczenie, w którym można myć ręce, przebierać się i przechowywać odzież roboczą,
    • myć ręce kilkakrotnie (z użyciem mydła, a nawet środka dezynfekującego) po zakończeniu pracy, przed spożywaniem posiłków lub zapaleniem papierosa,
    • w gospodarstwie domowym nie korzystać z naczyń służących do pojenia lub karmienia zwierząt,
    • podczas uboju nosić gumowe buty, rękawice, fartuch ochronny,
  • pracując w lesie lub jego okolicach zachować ostrożność w kontaktach ze zwierzętami dzikimi (żywymi i martwymi), mogą być zarażone wścieklizną,
  • po powrocie z lasu lub łąki należy dokładnie obejrzeć swoje ciało, sprawdzając, czy nie ma na nim kleszczy, które są nosicielami wielu groźnych chorób,
  • w przypadku skaleczeń przedmiotami zanieczyszczonymi ziemią lub obornikiem, pogryzienia przez zwierzęta, a także zauważenia nietypowych objawów ze strony własnego organizmu trzeba zgłosić się natychmiast do lekarza,
  • spożywać mięso i produkty mięsne tylko od zwierząt wiadomego pochodzenia i zbadane przez lekarza weterynarii,
  • nie sprzedawać oraz nie kupować mięsa nie badanego i niewiadomego pochodzenia,
  • nie dołączać świeżo zakupionych zwierząt do stada podstawowego - mogą być chore, powinny więc odbyć 2-3 tygodniową kwarantannę, należy je obserwować i obsługiwać na końcu wykonywanych prac,
  • prowadzić szczepienia ochronne i przeprowadzać badania profilaktyczne zwierząt i osób obsługujących je.

Rolniku pamiętaj – Twoja wiedza i działania mające wpływ na poprawę bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie rolnym są bezcenne. Eliminując zagrożenia zyskujemy dla siebie i rodziny bezpieczne miejsce do pracy i życia oraz chronimy zdrowie, a nawet życie.

Opracowała:
Agnieszka Pawłowicz Kierownik PT KRUS w Jeleniej Górze
ul. Jana Pawła II 13,
58-500 Jelenia Góra tel. 75 718 61 12
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Źródło:  www.krus.gov.pl