Choroby odzwierzęce mogą być spowodowane przez około 90 gatunków różnych drobnoustrojów i pasożytów. Rocznie zapada na nie ponad 40.000 osób. Można się ich jednak ustrzec, zachowując podstawowe zasady.
Zarazki i pasożyty wywołujące choroby odzwierzęce nie tylko bytują na chorych zwierzętach, ale w ich narządach wewnętrznych i wydzielinach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w glebie, kompoście, ściekach, gnojowicy, wodzie i powietrzu . Niektóre zarazki mogą nawet nie wywoływać objawów chorobowych u zwierząt, ponieważ są one jedynie nosicielami bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów, wywołujących niebezpieczne schorzenia u ludzi oraz zwierząt innego gatunku .
Aby uniknąć zarażenia i uchronić się przed chorobami odzwierzęcymi należy:
- utrzymywać odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne otoczenia poprzez:
- budowanie zabudowań inwentarskich w znacznej odległości od budynków mieszkalnych,
- zapewnienie zwierzętom bieżącej wody do picia, odpowiedniej wentylacji, temperatury i wilgotności w pomieszczeniach inwentarskich,
- regularnie usuwanie nieczystości z pomieszczeń, w których znajdują się zwierzęta,
- co najmniej dwa razy do roku dezynfekować i bielić pomieszczenia, a w okresie letnim likwidować muchy,
- zwracać uwagę na obecność gryzoni (myszy oraz szczurów) i tępić je;
- utrzymywać w stałej czystości urządzenia do karmienia zwierząt i do pozyskiwania mleka - dojarki, wiadra, kubki, bańki, chłodziarki itp. (np. mleko łatwo zakazić, jest bowiem dobrą pożywką dla bakterii),
- dbać o higienę osobistą:
- przed przystąpieniem do obsługi zwierząt zabezpieczyć starannie wszelkie zadraśnięcia i skaleczenia środkami opatrunkowymi,
- w czasie obsługi zwierząt nie dotykać rękami twarzy, oczu, uszu, nosa, jamy ustnej,
- pracować ze zwierzętami w odzieży roboczej przeznaczonej wyłącznie do tego celu (istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia na niej do domu wielu pasożytów czy zarazków groźnych dla organizmu ludzkiego),
- wydzielić najlepiej w budynku inwentarskim pomieszczenie, w którym można myć ręce, przebierać się i przechowywać odzież roboczą,
- myć ręce kilkakrotnie (z użyciem mydła, a nawet środka dezynfekującego) po zakończeniu pracy, przed spożywaniem posiłków lub zapaleniem papierosa,
- w gospodarstwie domowym nie korzystać z naczyń służących do pojenia lub karmienia zwierząt,
- podczas uboju nosić gumowe buty, rękawice, fartuch ochronny,
- pracując w lesie lub jego okolicach zachować ostrożność w kontaktach ze zwierzętami dzikimi (żywymi i martwymi), mogą być zarażone wścieklizną,
- po powrocie z lasu lub łąki należy dokładnie obejrzeć swoje ciało, sprawdzając, czy nie ma na nim kleszczy, które są nosicielami wielu groźnych chorób,
- w przypadku skaleczeń przedmiotami zanieczyszczonymi ziemią lub obornikiem, pogryzienia przez zwierzęta, a także zauważenia nietypowych objawów ze strony własnego organizmu trzeba zgłosić się natychmiast do lekarza,
- spożywać mięso i produkty mięsne tylko od zwierząt wiadomego pochodzenia i zbadane przez lekarza weterynarii,
- nie sprzedawać oraz nie kupować mięsa nie badanego i niewiadomego pochodzenia,
- nie dołączać świeżo zakupionych zwierząt do stada podstawowego - mogą być chore, powinny więc odbyć 2-3 tygodniową kwarantannę, należy je obserwować i obsługiwać na końcu wykonywanych prac,
- prowadzić szczepienia ochronne i przeprowadzać badania profilaktyczne zwierząt i osób obsługujących je.
Rolniku pamiętaj – Twoja wiedza i działania mające wpływ na poprawę bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie rolnym są bezcenne. Eliminując zagrożenia zyskujemy dla siebie i rodziny bezpieczne miejsce do pracy i życia oraz chronimy zdrowie, a nawet życie.
Opracowała:
Agnieszka Pawłowicz Kierownik PT KRUS w Jeleniej Górze
ul. Jana Pawła II 13,
58-500 Jelenia Góra tel. 75 718 61 12
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Źródło: www.krus.gov.pl